Doğalgaz tasarrufu nasıl yapılır?

Eşanjör nedir?

Eşanjör kelimesi ingilizce ısı aktarımı yapan şey manasındaki heat exchanger kelimesinin türkçeleşmiş hali. İngilizce manasından da anlaşılacağı gibi kombimizde ısı transferi yapmaya yarıyor. Sıcak bir ortamdan soğuk bir ortama ısının en verimli şekilde geçmesini sağlıyor.

Çift eşanjörlü bir kombide eşanjörlerin yeri

Eşanjör kombimizdeki en önemli parçalardan biri. Fakat aynı zamanda kombi içinde tamire, bakıma en kapalı parça. İçinden sürekli su akışı olduğu için kireçlenerek tıkanma, delinme gibi problemler çıkarabiliyor. Böyle bir durumda genelde tamir etmek mümkün olmuyor. Eşanjörün değişmesi gerekebiliyor. Bu epey maliyetli bir işlem. Genelde kombinin fiyatının 1/3'ü gibi rakamlara mal oluyor. Tabi bu durumda pek çok kullanıcı kombiyi komple değiştirmeyi tercih ediyor.

Markasına, modeline göre kombi içinde bir, iki veya üç adet eşanjör bulunabiliyor. Eşanjör sayısı kombinin verimi ve kalitesi hakkında önemli bir gösterge değil. Hepsinin birbirine karşı olan üstünlükleri ve zayıflıkları var. Fakat çoğu kombi satıcısı çift eşenjörlü diyerek satmaya çalıştıkları kombiyi göklere çıkarma eğiliminde. Yeni kombi alacaklar eşanjör sayısının ne manaya geldiğini bilirlerse böyle basit pazarlama taktiklerine kanmayacaklardır.

Tek eşanjörlü kombiler

Bu tip kombilerde kalorifer suyu ve çeşme suyu aynı yerde, direkt kombinin yanma odasında ısıtılır. Kalorifer suyu ve çeşme suyu aynı eşanjörün içinde farklı kanallardan geçer.

Çift eşanjörlü kombiler

Eşanjörlerin biri kalorifer suyunu ısıtmak için, diğeri de çeşme suyunu ısıtmak için kullanılır. Kalorifer suyu eşanjörü yanma odasında bulunur ve direkt ateşe maruz kalarak ısıtılır. Çeşme suyunu ısıtan eşanjör ise ateşe maruz kalmaz. Sıcak olan kalorifer suyuyla ısıtılır. 

Üç eşanjörlü kombiler

Genelde yarı yoğuşmalı kombiler bu sayıda eşanjöre sahip. Kalorifer suyu ve çeşme suyu çift eşanjörlü kombilerdeki gibi ısıtılır. Bunlara ek olarak yoğuşma yapılması için ayrı bir eşanjör vardır ve sıcak baca gazı bu eşanjörden geçirilerek yoğuşma yapılır. Böylece verim artışı sağlanır.


Eşanjörle ilgili bu genel bilgiye ek olarak inşallah yakında eşanjör sayılarının birbirine karşı üstünlükleri hakkında bir yazı yaınlayacağım.