Doğalgaz tasarrufu nasıl yapılır?

Tek eşanjörlü kombiler

Tek eşanjörlü kombilerde kalorifer suyu ve kullanım (çeşme) suyu aynı yerde ısınır. Bu tip kombiler incelendiğinde genelde iç içe geçmiş iki boru olduğunu görürüz. Bunlardan dıştaki boruda kalorifer suyu akarken içtekinde kullanım suyu akar. Bu sebeple çift eşanjörlü kombilerde olduğu gibi çeşme suyunu ısıtmak için ayrı bir eşanjör kullanılmasına gerek kalmaz.

Tek eşanjörlü kombilere bitermik eşanjörlü kombiler de denir. Bu tip kombiler fazla yaygın olmasa da bazı markalar ısrarla bu çeşit kombi üretiyorlar.

Bitermik eşanjörün iç yapısı. Çeşme suyu içerideki kısımda ısınırken kalorifer suyu dışardaki bölmelerde ısıtılır.
Tek eşanjörlü kombilerin bazı üstünlükleri olduğu gibi bazı zayıflıkları olduğu da inkar edilemez.

Üstünlükleri

  •  Tek eşanjörlü kombilerde kullanım suyu daha hızlı bir şekilde ısıtılır. Kombiler genellikle kalorifer suyunu ısıtmak için çalışır. Çift eşanjörlü kombilerde kullanım suyu ayrı bir eşanjörde kalorifer suyuyla ısıtılır. Bu sebeple kullanım suyu beklerken soğuyabilir. İhtiyaç halinde ise hemen ısıtılamayabilir. Çünkü kalorifer suyunu ikinci eşanjöre yönlendirilmesi ve eşanjörde mevcut bulunan suyun ısınması vakit alır. Tek eşanjörlü kombilerde bu bekleme süresini yaşamazsınız. Çünkü kullanım suyu zaten yanma odasında olduğu için sıcak haldedir. Isınması için kalorifer suyunun yönlendirilmesine gerek duymaz.
  • Tek eşanjörlü kombilerin daha az parçası vardır. Çünkü tek eşanjörlü kombiler hem ikinci bir kullanım suyu eşanjörü kullanmazlar hem de kalorifer suyunu bu ikinci eşanjöre yönlendirecek 3 yollu vanaya ihtiyaçları yoktur. Bu iki parçanın eksikliği kombiyi basitleştirme ve küçültme cihetinden fayda sağlar.

Zayıflıkları

  • Tek eşanjörlü kombilerin eşanjörü daha karmaşıktır. Bu pek istenmeyen bir durum çünkü eşanjörün daha kolay hasar görmesine sebep olabilir. Eşanjörler içinden suyun aktığı, grift yapılı, ani ısınma ve soğumaya maruz kalan parçalardır. Yani kombide en ekstrem durumlara maruz kalan parçalardandır. Arıza yapmaya çok açık bir parça olduğu söylenebilir. Tek eşanjörlü kombelerin ekstra karmaşık olması da onları arızaya, tıkanmaya, çatlamaya daha açık hale getirir.
  • Tek eşanjörlü kombilerin eşanjörü daha masraflıdır. Yukarda denildiği gibi tek eşanjörlü kombilerde eşanjörün bozulma ihtimali karmaşıklığından dolayı daha yüksek. Bu karmaşıklık aynı zamanda eşanjörün fiyatını da arttırır. Bir hasar olur da eşanjörün değişmesi gerekirse bu pahalıya patlayacaktır.

Tek eşanjörlü kombi modelleri

  • Immergas Eolo STAR 24 5 E
  • Immergas Eolo STAR 24 3 E
  • Immergas Nike STAR 24 4 E
  • Immergas Nike STAR 24 3 E
  • Ferroli Diva
  • Ferroli Domina N