- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Kombilerin modülasyon özelliklerine nedense piyasada fazla önem verilmiyor. Kombinin verimini ve konforunu kayda değer miktarda arttırsa da pazarlamacıların dilinde yer edinememiş, Kelime anlamına bakacak olursak modülasyonun düzenleme, ayarlama gibi bir manası var.
Yukarıdaki şekildeki örneği inceleyelim. Diyelim ki evinizin 21 derecede olmasını istiyorsunuz. Termostatınızı ayarladınız. Eğer termostatınız aç kapa çalışıyorsa evin sıcaklığı 19 dereceye geldiğinide kombiye çalış komutunu gönderir. 23 dereceye geldiğinde de kapan komutunu gönderir. Evinizin sıcaklığı yukarıda görüldüğü gibi dalgalı bir şekilde seyreder. Termostatınız modülasyonlu ise 21 dereceye yaklaşıldığında kombi kapanmaz, Kapasitesini düşürür. Daha az ısı üretir. Böylece dengeli, konforlu bir ısıtma olur. Hem kombiniz de ikide bir açılıp kapanmayarak başka arızalardan da korunmuş olur.
Kombilerde fan, gaz valfi, termostat gibi birimlerde modülasyon özelliği bulunabiliyor. Bu parçalar duruma göre ani tepkiler değil yumuşak geçişli tepkiler veriyor. Yani aç-kapa mantığıyla değil, kapasite ayarıyla çalışıyor.
Burada unutulmaması gereken bir husus var. Bir kombiye tamamen modülasyonlu demek doğru değil. Kombinin kendisi değil parçaları modülasyonlu olabilir. Her modülasyonlu parça kombinini verimi, konforu ve kalitesi açısından farklı bir katkı sağlar. Bu sebeple bir kombi alacağınız zaman "bu kombi modülasyonlu mu?" sorusu yerine "fanı, termostatı modülasyonlu mu?" gibi bir soru sorabilirsiniz. Ya da kombi satıcısını test etmek için "hangi parçaları modülasyonlu?" gibi bir soru yöneltebilirsiniz.
Malum doğalgazın yanması için hava gerekir. Havanın sirkülasyonunu da fan sağlar. Yanma odasına giren hava miktarı fanın hızıyla belirlenir. Yanma olayından maksimum verimi almak için bu hava miktarının ayarlanması gerekir. Az hava yakıtın tamamen yanmadan atılmasına sebep olur. Çok hava ise havanın içindeki azotun yanma olayında ortaya çıkan ısının bir kısmını soğurmasına yol açar. Bunlardan sakınmanın tek yolu fanın hızını ayarlayarak içeri giren hava miktarını ayarlamaktır. Yani anlayacağınız fan modülasyonu verimlilik için olmazsa olmazlardan biri.
Gaz valfi modülasyonu
Gaz valfi modülasyonu kombiye verilen doğalgazın miktarının ayarlanması demektir. Konfor için olmazsa olmaz bir özelliktir. Verimlilik açısından da yalnızca yoğuşmalı kombilerde önemli bir artı sağlar.
Banyoya girdiniz. Sıcak suyu açtınız. Tam istediğiniz sıcaklığa getirmek için soğuk suyla biraz ılıştırdınız. Belki milimetrik ayarlarla muslukları dengelediniz. Herşey harika. Duş almaya hazırsınız. Tam suyun altına giriyorsunuz. Birkaç saniye ılık suyun tadını çıkarıyorsunuz ama birden su buz gibi oluveriyor. Hemen kendinizi duş başlığının menzilinin dışına atıyorsunuz. Terbiye limitinize göre kombinizin kalbini kırabilecek bazı sözler sarfediyorsunuz. Eminim çoğumuz bu senaryoyu yaşamışızdır. Buradaki suçlu kombinizin gaz valfidir.
|
Eğer gaz valfinin modülasyon limiti yüksekse yukarıdaki olayı yaşarsınız, Yani eğer kombiniz kapasitesinin ancak %40'ına kadar düşebiliyorsa, resimdeki 1 nolu bölgeye girersiniz, kombiniz dur kalk yapar. Şayet kombinizin modülasyon limiti düşük, yani kapasitesinin %20'si gibi bir rakama düşme potansiyeli varsa daha rahat bir duş alacağınız söylenebilir.
Yoğuşmasız kombilerde gaz valfi modülasyonu fan modülasyonuyla birlikte çalıştığında verime etkisi olmaz. Yanma veriminde değişim yaşanmadığı için suya aktarılan ısı fazla oynamaz. Yoğuşmalı kombilerde ise "ne kadar soğuk, o kadar verimli" prensibi işlediği için kombinin düşük kapasitelerde, ihtiyaç kadar çalışması önemlidir. Eğer kombinin daha az ısıya ihtiyacı varsa valf kendini ayarlar, kapasitesini düşürür. Su sıcaklığı düşük seviyelerde seyreder. Yoğuşma sayesinde daha fazla ısı geri kazanılmış olur.
Fan modülasyonu
Neredeyse her kombide fan modülasyonu yapılır. Fan modülasyonu olmayan eski teknoloji kombilerden uzak durun, şu an evinizdeki kombi bu çeşit bir kombiyse en kısa zamanda değiştirmeye bakın.Malum doğalgazın yanması için hava gerekir. Havanın sirkülasyonunu da fan sağlar. Yanma odasına giren hava miktarı fanın hızıyla belirlenir. Yanma olayından maksimum verimi almak için bu hava miktarının ayarlanması gerekir. Az hava yakıtın tamamen yanmadan atılmasına sebep olur. Çok hava ise havanın içindeki azotun yanma olayında ortaya çıkan ısının bir kısmını soğurmasına yol açar. Bunlardan sakınmanın tek yolu fanın hızını ayarlayarak içeri giren hava miktarını ayarlamaktır. Yani anlayacağınız fan modülasyonu verimlilik için olmazsa olmazlardan biri.
Termostat modülasyonu - Modülasyonlu termostat
Termostat kendisi modülasyon yapmaz. Hava sıcaklığını algılayarak kombiyi kumanda eder. Bu şu demek. Aç-kapa termostatlar hava sıcaklığı bir limitin altına indiğinde kombiye çalış komutu verir, bir limitin üstüne çıktığında ise dur komutu verir. Limitler kesindir. Modülasyonlu termostat ise hava sıcaklığına göre kombiye kapasitesini ayarlama emri gönderir. Konforu ve verimi arttırır.
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar