Doğalgaz tasarrufu nasıl yapılır?

Oda termostatı

Basitçe tarif edecek olursak oda termostatı bulunduğu ortamın sıcaklığını ölçerek kombiye kumanda eden alettir. Oda termostatı bana göre bir ısıtma sisteminde olmazsa olmaz bir parça. Hem konfor hem de verimlilik açısından çok faydalı. Fakat nedense çoğu kombi üreticisi bu parçanın önemini göremeyerek kombiyle birlikte termostatı vermiyor. Termostatı bir opsiyon olarak sunuyor. Veya sunmuyor. Müşterilerini harici markaların termostatlarına mecbur bırakıyorlar.

Oda termostatı almaya karar verdiğinizde karşınıza bazı terimler çıkıyor; manuel, programlı, dijital, analog, modülasyonlu, aç-kapa, kablolu, kablosuz gibi. Bunları bilmeniz bilinçli bir şekilde termostat almanıza ve kullanmanıza vesile olur. Bütün bu terimleri oda termostatı seçme rehberi yazımızda değerlendireceğim. Bu yazıda sadece oda termostatı hakkında genel bilgi vereceğim.

Dediğim gibi oda termostatı olmazsa olmaz bir parça. Bazı kullanıcılar "Termostata ne gerek var, kombiyi elimle ayarlarım" diye düşünüyor olabilirler. Tabi efendim, ayarlarsınız. Gün boyunca sürekli sıcaklık değişir. Her gün hava durumu farklı olur. Kombiyi, oda termostatı varmışçasına ayarlayabilmeniz için on dakikada bir kombinin başında olmanız gerekir. Hadi oda termostatı varmışçasına değil de minimum konfor sağlayacak şekilde ayarlayayım deseniz bile günde en az 2 kere (akşam-sabah) kombiyi ayarlamanız gerekecek. Özellikle kombisi balkonda olanlar için bu bile bir zaman sonra külfet olmaya başlayacaktır. Zamanla konfordan ve verimlilikten ödün vermeye başlayacaksınız.

Konfor için termostat

Evinizin sıcaklığı sürekli değişir. Dış kapı açılır, düşer. Yemek yaparsınız, ocak yandığı için yükselir. Evi biraz havalandırayım dersiniz, düşer. Misafirleriniz gelmiştir, kalabalıktan dolayı insanların sıcaklığıyla yükselir. Oda termostatınız yoksa kombi bu değişiklikleri çok geç algılayacaktır. Çünkü termostatın olmadığı durumda kombi yalnızca kalorifer suyunun sıcaklığına göre hareket edebilir. Algılaması için radyatörlerin ortamın soğuması, sonra radyatörlerin soğuması, sonra da radyatörlerin içinden geçen suyun soğuması gerekir. Eviniz radyatörlüyse kombinin algılama süresi 2-3 saat gibi olacakken, yerden ısıtma sisteminiz varsa kombi sıcaklık değişimini 6-8 saat gibi bir sürede ancak algılayabilir. 

Termostatlı bir evde ise sıcaklık değişimi hemen tesbit edilir ve kombiye ona göre komut gönderilir. Bu konforu çok ciddi arttırır. Evin sıcaklığı hep sabit tutulmuş olur.

Verimlilik için termostat

Evinizde verimlilik ve konfor arasında denge kurmak istiyorsanız, evinizin sıcaklığını 22 dereceye ayarlamanız tavsiye edilir. 22'den fazla her bir derece israf olarak cebinize yük olacaktır. Bu dengeyi sağlayabilemenin tek yolu kombiyi oda termostatıyla kumanda etmektir.

Diyelim ki gün sırası size geldi, bütün mahallenin hanımları çoluk çocuk size doluştu. Çocuklar koşturup duruyor, oyunlar oynuyor. Hanımlar da çay börek hazırlama çalışmalarıyla sürekli fırın ve ocağı açık tutuyor. Evin sıcaklığı 25-26 derecelere kadar yükseldi. Fakat kombiniz bu hengameden habersiz halde çalışmaya devam etti. Hem ortam konforsuzlaştı hem de kombi boşu boşuna yandı. Böyle bir durumdan kaçınmak için ya misafirler gelmeden kombiyi kısacaksınız ya da bu ayar işini oda termostatına bırakacaksınız.

Aynı şekilde havaların ısınmaya başladığı mart-nisan aylarında da kombinize sürekli ayar yapmazsanız konfor ve verimden çok ödün verirsiniz. Bir termostatınız olsa hava durumuna göre sürekli ayar yaparak sizi ve cebinizi korur. Hatta termostat sayesinde yazın bile kombinizi kapatmanıza gerek kalmaz çünkü o işi sizin içi termostat halleder.